نخستین اجرای ارکستر آمریکایی "مینه سوتا" در کوبا
خشم مسیحیان پاکستان از حمله خونین به کلیساها
انفجارها در مقابل دو کلیسای کاتولیک و پروتستان در شهر لاهور پاکستان که به فاصله ششصد متری یکدیگر قرار دارند، دستکم چهل کشته و هشتاد زخمی به بار آورد. این انفجارها روز یکشنبه زمان اجرای مراسم دینی در محله مسیحی نشین شهر لاهور به نام “یوحنا آباد” صورت گرفت.
گروه “جماعت الاحرار” وابسته به طالبان مسئولیت این دو انفجار را که یکی از آنها بصورت انتحاری انجام شد، به عهده گرفته است.
پس از حادثه، جمعیت خشمگین به دو فرد مظنون در محل حمله کرده و آنها را به طرز فجیعی به قتل رساندند.
مسیحیان شهر کراچی نیز در عکس العمل به این حادثه تظاهراتی برگزارکرده خشم و نارضایتی خود را از عدم کفایت پلیس در این زمینه نشان دادند. تظاهر کنندگان با حمل بنرهایی خواستار اجرای عدالت و برقراری امنیت شدند.
رهبر جامعه مسیحیان کراچی در این تظاهرات گفت: “ما بشدت این عمل را محکوم می کنیم و از حکومت می خواهیم از اماکن مذهبی ما و نمازخانه های مسلمانان محفاظت کند. در کراچی اقلیتها امنیت ندارند و ما خواهان امنیت هستیم.”Ver video "خشم مسیحیان پاکستان از حمله خونین به کلیساها"
اندونزی ۱۱ خارجی را اعدام می کند
جوکو ویدودو، رئیس جمهوری اندونزی، روز سه شنبه اعلام کرد که حکم یازده خارجی متهم به اعدام به اجرا گذاشته می شود.
بیشتر این متهمان که اتباع استرالیا، هلند، برزیل و فرانسه هستند به قاچاق مواد مخدر متهم شده اند. رئیس جمهوری اندونزی تاکید کرد که کشورهای دیگر حق مداخله در قانون اعدام در این کشور را ندارند. وی زمان اجرای این حکم را اعلام نکرده است.
اندونزی از سال ۲۰۱۳میلادی، اجرای حکم اعدام را پس از وقفه ای ۵ ساله از سر گرفت. اعدام این متهمان به قاچاق مواد مخدر با تیرباران صورت می گیرد. ماه ژانویه نیز دو تن از اتباع برزیل و هلند در اندونزی اعدام شدند. دولت های برزیل و هلند در اعتراض به این اقدام، سفیران خود را به کشور فراخواندند.Ver video "اندونزی ۱۱ خارجی را اعدام می کند"
ترکیه: راهپیمایی ارامنه در اعتراض به عدم رسیدگی به پرونده قتل یک روزنامه نگار
همزمان با هشتمین سالگرد کشته شدن هرانت دینک، روزنامه نگار ترک ارمنی تبار گروهی از مردم شهر استانبول برای گرامیداشت یاد او در مقابل دفتر هفته نامه ای که کار می کرد، تجمع و راهپیمایی کردند.
از زمان قتل این روزنامه نگار تا سال گذشته هیچ پیشرفتی در رابطه با یافتن عاملان قتل او مطرح نشده بود تا اینکه سال گذشته دادگاه رسیدگی به این پرونده قتل او را یک “جنایت سازمان یافته” نامید.
همچنین هفته گذشته ۲ نیروی پلیس بعنوان مظنونان در رابطه با این پرونده دستگیر شدند.
این دو افسر پلیس متهم هستند که از ترور برنامه ریزی شده این روزنامه نگار آگاه بوده اند ولی هیچ اقدامی برای جلوگیری از آن انجام نداده اند.
هرانت دینک، بنیانگذار و سردبیر هفته نامه دو زبانه (ارمنی – ترکی) “آگوس” بود که ۱۹ ژانویه سال ۲۰۰۷ میلادی در مقابل دفتر این نشریه به ضرب گلوله ای از سوی اوگون ساماست، یک ملی گرای ۱۷ ساله ترک، کشته شد.
او از منتقدان انکار نسل کشی در ترکیه بود و به همین دلیل بارها از سوی ناسیونالیست های این کشور مورد تهدید قرار گرفت.
دینک همچنین پشتیبان آشتی بین دو ملت ترک و ارمنی و نیز حامی حقوق اقلیت ها در تVer video "ترکیه: راهپیمایی ارامنه در اعتراض به عدم رسیدگی به پرونده قتل یک روزنامه نگار"
روسای جمهوری روسیه و اوکراین در میلان دیدار می کنند
ولادیمیر پوتین و پترو پوروشنکو، روسای جمهور روسیه و اوکراین، روز جمعه در شهر میلان با یکدیگر دیدار می کنند. قرار است در این دیدار، روسای جمهور دو کشور بر سر بحران شرق اوکراین و مناقشه میان جدایی طلبان این منطقه بحث و گفتگو کنند.
به گفتۀ منابع نزدیک به دو دولت، توافق نامۀ مینسک که به برقراری یک آتش بس در شرق اوکراین منجر شد، یکی از بندهای مورد گفتگو میان رهبران این دو کشور است.
در آستانۀ این دیدار، جان کری و سرگئی لاوروف، وزرای خارجۀ روسیه و آمریکا نیز در پاریس با یکدیگر دیدار کردند.
در این دیدار که روز سه شنبه، چهاردهم اکتبر، ( نوزدهم مهرماه) برگزار شد، وزیر امور خارجۀ روسیه با اشاره به ضرورت ادامۀ گفتگوها بر سر بحران سیاسی و نظامی در اوکراین، تاکید کرد که اجرای توافق نامۀ امضا شده در مینسک لازمۀ حل بحران این منطقه است.
سرگئی لاوروف، در کنفرانس خبری در پایان دیدار با همتای آمریکایی خود گفت: “آقای کری و من معرف و نمایندۀ دو طرف درگیر در این بحران و جنگ نیستیم. همانطور که گفتم حل و فصل بحران اوکراین تنها از طریق گفتگوهای مستقیم و توافق میان دو طرف درگیر در این مناقشه امکان پذیر خواهد بود.”
این دیدارها در حالی صورت می گیرد که زمان زیادی به برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام که قرار است روز بیست و ششم اکتبر برگزار شود، نمانده است.
این درحالیست که جدایی طلبان در مناطق دونتسک و لوهانسک اعلام کرده اند مانع از برگزاری انتخابات پارلمانی در این مناطق خواهند شد و در عوض، در ماه نوامبر، یک همه پرسی برای استقلال این دو منطقه برگزار خواهند کرد.
جان کری، وزیر خارجۀ آمریکا، این اقدام جدایی طلبان را غیرقانونی دانست و گفت: “به باور ما، هر گونه تلاشی برای برگزاری همه پرسی برای استقلال این دو منطقه در این زمان، تخلف از توافق نامۀ مینسک است و نتایج این همه پرسی از سوی اوکراین و هیچ نهاد بین المللی به رسمیت شناخته نخواهد شد.”
وزیر امور خارجۀ آمریکا همچنین خروج نیروهای روسیه از شرق اوکراین و مناطق مرزی میان دو کشور را تایید کرد.
با وجود اینکه کرملین حضور نیروهای نظامی روسی در داخل مرزهای اوکراین را تکذیب می کند اما روز دوازدهم اکتبر، رییس جمهوری این کشور دستور داد نیروهای نظامی مستقر در مناطق مرزی روستف، به پایگاههای خود بازگردند.
نظارت بر اجرای توافق مینسک و احترام به آتش بس، به سازمان امنیت و همکاری اروپا سپرده شده است. این سازمان برای کنترل و نظارت بر مرزهای شرقی اوکراین به منظور اطلاع از تحرکات نظامی در این منطقه از دستگاههای شناسایی کنترل از راه دور یا پهپاد استفاده می کند که قرار است عملیات پرواز آنها بر مرزهای شرقی اوکران از اواخر ماه اکتبر آغاز شود.
علیرغم اینکه اجرای این توافق نامه که به امضای رهبران جدایی طلبان و دولت اوکراین رسیده، دو منطقۀ دونتسک و ماریوپول، صحنۀ درگیری میان نیروهای مسلح دو طرف بوده است که در نتیجۀ آن، دستکم ۱۴ نفر کشته شده اند که هفت نفر از آنها، غیرنظامی بودند.
بنا بر اعلام سازمان ملل، از آغاز مناقشۀ نظامی در شرق اوکراین تاکنون، ۳۶۰۰ نفر جان باخته اند.Ver video "روسای جمهوری روسیه و اوکراین در میلان دیدار می کنند"
اعدام شش قاچاقچی مواد مخدر در اندونزی
شش قاچاقچی مواد مخدر از جمله یک زن اندونزیایی و پنج تبعه خارجی، روز شنبه در اندونزی اعدام شدند.
این نخستین مورد اجرای حکم اعدام در اندونزی از زمان
روی کار آمدن جوکو ویدودو، رییس جمهوری جدید این کشور در اکتبر گذشته است که با انتقاد شدید سازمان حقوق بشری عفو بین الملل نیز روبرو شده است.
اعدامی ها شهروندانی از هلند، برزیل، ویتنام، نیجریه و مالاوی بودند که از چند سال پیش در زندان بسر می بردند و از رییس جمهوری اندونزی تقاضای بخشش کرده بودند.
اما جوکو ویدودو اعتقادی به عفو قاچاقچیان مواد مخدر تحت هیچ شرایطی ندارد. او حتی درخواست دیلما روسف، رییس جمهوری برزیل مبنی بر عفو قاچاقچی برزیلی را بی پاسخ گذاشت.
در همین حال علاوه بر آمستردام، برازیلیا نیز سفیر خود را برای مشورت از جاکارتا فراخوانده و هشدار داده اجرای حکم اعدام که از سوی بخش کثیری از جامعه بین الملل کنار گذاشته شده، قطعا بر روابط دوجانبه دو کشور تاثیر منفی خواهد گذاشت.
اندونزی برای برخورد با قاچاق موادمخدر قوانین سختگیرانه ای دارد. این کشور از سال 2013 و پس از یک وقفه حدودا پنج ساله، اجرای مجدد حکم اعدام را از سر گرفته است.Ver video "اعدام شش قاچاقچی مواد مخدر در اندونزی"
خروج ژاپن از رکود اقتصادی
اقتصاد ژاپن در سه ماهه آخر سال ۲۰۱۴ میلادی نسبت به زمان مشابه در سال پیش از آن ۲.۲ درصد رشد داشته است.
پیش از این رشد اقتصادی ژاپن دو فصل متوالی دچار افت گردید و این کشور وارد رکود اقتصادی شده بود. با این وجود آهنگ رشد اقتصادی این کشور در سه ماهه چهارم کمی کمتر از پیش بینی هاست.
افزایش مالیات بر ارزش افزوده در ژاپن موجب شده بود میزان مصرف در این کشور بطور محسوسی کاهش یابد و اقتصاد آنرا در سراشیبی قرار دهد.
انتظار می رود بانک مرکزی ژاپن برای سر و سامان بخشیدن به اوضاع اقتصادی و مبارزه با نرخ تورم منفی در کشور، اجرای برنامه های حمایتی خود را ادامه دهد.Ver video "خروج ژاپن از رکود اقتصادی"
آخرین تلاش های استرالیا برای جلوگیری از اجرای حکم اعدام دو شهروندش در اندونزی
دولت استرالیا در چند ساعت باقی مانده تا زمان اعدام دو شهروند این کشور در اندونزی باردیگر خواستار لغو این حکم شد.
نخست وزیر استرالیا در نامه ای به رئیس جمهوری اندونزی از او خواسته تا حکم اعدام این دو نفر را متوقف کند.
دولت اندونزی اعلام کرده که حکم اعدام این افراد را در ساعات پایانی سه شنبه اجرا خواهد شد.
تونی ابوت که برای دیدار با رئیس جمهوری فرانسه در پارییس به سر می برد، گفت: «از اعدام متنفریم و برای این همین در کشورمان آن را ممنوع کرده ایم. می خواهم به مردم استرالیا اطمینان دهم که حتی در این ساعات پایانی نیز ما از طریق نمایندگان خود در اندونزی تمامی تلاش خود را انجام خواهیم داد تا به دولت این کشور نشان دهیم که این به نفع آنها نیست.»
در روزهای گذشته اجرای حکم اعدام یک فرانسوی در اندونزی، با فشار دولت فرانسه، به صورت موقت به تعویق افتاده است.
این دو نفر که در سال ۲۰۰۶ به اعدام محکوم شدند، متهم به رهبری یک باند قاچاق و تلاش برای خارج کردن هشت کیلوگرم هروئین از اندونزی بودند.
به شش زندانی خارجی دیگر نیز که از شهروندان برزیل، نیجریه و فیلیپین هستند و همراه با این دو نفر در اVer video "آخرین تلاش های استرالیا برای جلوگیری از اجرای حکم اعدام دو شهروندش در اندونزی"
هشدار صندوق بین المللی پول درباره احتمال اعمال طرح تجدیدساختار بدهی های یونان
چند روز مانده به برگزاری انتخابات پارلمانی یونان صندوق بین المللی پول درباره اجرای یک برنامه تجدیدساختار بدهی های این کشور هشدار داده است.
کریستین لاگار، رییس این نهاد که روز دوشنبه در ایرلند به سر می برد ضمن تاکید بر این مطلب که ایجاد تغییر در سررسید بدهی های یونان اعتبار این کشور را در بازارهای مالی زیر سئوال می برد گفت: «باید مسئله اعتبار یونان در بازارهای مالی را مورد توجه قرار داد. از نقطه نظر ما یونان تعهد دارد. این کشور باید برای منافع خود و رشد اقتصادی اصلاحاتی اساسی را اجرا کند. امیدواریم یونان به تعهدات خود عمل کند.»
حزب چپگرای سیریزا که بخت زیادی برای پیروزی در انتخابات روز یکشنبه دارد خواهان حذف کامل بدهی های یونان است.
کنستانتین گوردیف، استاد دانشگاه در رشته اقتصاد می گوید: «می دانیم که یونان احتیاج به طرحی برای برون رفت از بحران دارد و واقعا احتیاج به حذف کامل بدهی خود دارد. این برای اروپا معادل نقشی است که در زمان اتحاد دو آلمان ایفا کرد. زمان واقعیت فرا رسیده هر بیشتر این زمان را به تاخیر بیاندازیم وضعیت وخیمتر خواهد شد نه تنها برای یونان بلکه برای حوزه پولی یوروVer video "هشدار صندوق بین المللی پول درباره احتمال اعمال طرح تجدیدساختار بدهی های یونان"
تزریق ماهانه پول به پیکره اقتصاد آمریکا متوقف شد
بانک مرکزی ایالات متحده آمریکا در پایان نشست دو روزه خود در واشنگتن از توقف کامل خرید ماهانه اوراق قرضه خبر داد. بدین ترتیب جانت یلن، رییس این نهاد اجرای تدابیر حمایت اقتصادی بانک مرکزی از طریق خرید ماهانه اوراق قرضه را که در سال ۲۰۰۸ و در زمان ریاست بن برنانکی آغاز شده بود را متوقف می کند.
اقتصاد ایالات متحده آمریکا که از آغاز کار باراک اوباما بعنوان رییس جمهوری این کشور متاثر از بحران جهانی اقتصادی بود، سه دوره تزریق نقدینگی به پیکره خود را تجربه کرد.
میزان خرید اوراق قرضه بانک مرکزی آمریکا جمعا به رقم ۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد دلار رسیده است.
مقامات بانک مرکزی آمریکا معتقدند بدنبال اجرای برنامه خرید ماهانه اوراق قرضه میزان اشتغالزایی در کشور افزایش یافته، نرخ بیکاری کاهش پیدا کرده و بخش املاک و مسکن رونق به خود دیده است. بنابراین محلی برای ادامه اجرای این برنامه باقی نمی ماند.
پیش از این نیز بانک مرکزی میزان خرید ماهانه این اوراق را از ۸۵ میلیارد دلار به ۱۵ میلیارد دلار کاهش داده بود.
گفتگو با اشتفان گروبه، خبرنگار یورونیوز در واشنگتن
جهت بررسی تصمیمات بانک مرکزی آمریکا، یورونیوز با اشتفان گروبه، خبرنگار خود در واشنگتن گفتگو کرده است.
یورونیوز: از سال ۲۰۰۸ بانک مرکزی سه دوره برنامه خرید اوراق قرضه را به مرحله اجرا درآورد. دو دوره اول برای ایجاد ثبات در سیستم اقتصادی کشور اجرا شدند. و آخرین مرحله مربوط به شتاب بخشیدن به روند رشد بود. اجرای آخرین دور چه تاثیری داشته است؟
اشتفان گروبه: «بانک مرکزی خواهد گفت که این تدابیر موثر بوده اند و اینکه نرخ بیکاری از رقم ۸ درصد به زیر ۶ درصد رسیده و اقتصاد کشور رشد داشته است همچنین این تدابیر در اشتغالزایی در کشور نیز نقش داشته اند. اما مخالفان حتی در میان اعضای بانک مرکزی می گویند نابرابری موجود بالا رفته ، حقوق و دستمزدهای مشاغل ایجاد شده در این زمان بالا نیست و رشد کلی اقتصادی نامنظم بوده است. کلا طبقه متوسط جامعه همچنان تحت فشار قرار دارد در حالی که سهامداران ثروتمندتر می شوند.»
یورونیوز: از شش سال گذشته بانک مرکزی به پیکره اقتصاد کشور پول تزریق کرده است. اکنون این نهاد اجرای آخرین برنامه خرید اوراق قرضه خود را متوقف می کند. آیا اقتصاد به اندازه کافی قدرت دارد تا رشد داشته باشد؟
اشتفان گروبه: «در اجرای مرحله سوم بانک مرکزی ایالات متحده آمریکا بیلان بی سابقه ای داشته است. بیش از ۳ هزار میلیارد دلاری که این نهاد برای خرید اوراق قرضه پول چاپ کرده می تواند در زمانی که رشد اقتصادی به خود سرعت گیرد، موجب افزایش زیادی نرخ تورم شود. و این می تواند در برخی بخشها عدم تعادل مالی و حتی بحران ایجاد کند.»
یورونیوز: در خارج از آمریکا همه تصمیمات بانک مرکزی این کشور زیر نظر قرار دارد. اما این تصمیم از همه مهمتر است. چگونه اروپا و بازار قدرتهای نوظهور اقتصادی متاثر از این تصمیم خواهند بود؟
اشتفان گروبه: «اگر اقتصاد آمریکا شتاب مجدد به خود گیرد عامل محرکه ای برای اقتصاد اروپا و قدرتهای نوظهور اقتصادی خواهد بود. معیارهای مهم دیگری هم وجود دارد. از جمله اینکه وضعیت ارزش دلار چه می شود؟ قیمت نفت به چه میزان خواهد بود و در نهایت تحول امور در اروپا چگونه خواهد بود؟»Ver video "تزریق ماهانه پول به پیکره اقتصاد آمریکا متوقف شد"
ممنوعیت رفت و آمد شبانه در بالتیمور لغو شد
شهردار بالتیمور در ایالت مریلند آمریکا روز یکشنبه ممنوعیت رفت و آمد شبانه را در این شهر لغو اعلام کرد.
استفانی راولینگز بلیک، شهردار بالتیمور در توئیتر خود نوشت که همواره هدفش برقرار نبودن ممنوعیت رفت و آمد حتی یک شب بیش از زمان مورد نیاز بوده است.
بالتیمور در دو هفته اخیر شاهد اعتراض های خیابانی و درگیری با پلیس در رابطه با کشته شدن یک متهم سیاه پوست بوده است. اعلام متهم شدن شش افسر پلیس در رابطه با مرگ فردی گری نیز سبب بازگشت آرامش به بالتیمور نشد. عده ای از معترضان شنبه شب با زیر پاگذاشتن ممنوعیت رفت و آمد شبانه به خیابان ها آمده و با نیروهای امنیتی درگیر شده و تعدادی از این تظاهرکنندگان بازداشت شدند.
پیش تر هزاران تن با برپایی راهپیمایی، در برابر شهرداری بالتیمور تجمع کردند. آنان از تصمیم دادستانی این شهر برای محاکمه افسران پلیس مرتبط با پرونده مرگ فردی گری حمایت کرده و خواستار اجرای عدالت شدند.Ver video "ممنوعیت رفت و آمد شبانه در بالتیمور لغو شد"
مقاومت کمپانی های نفتی توتال و بی پی در برابر سقوط قیمت نفت
بیلان مالی شرکتهای نفتی بی پی و توتال در سه ماهه اول سال ۲۰۱۵ نشان میدهد این دو کمپانی علیرغم روند نزولی قیمت نفت که از اواسط سال گذشته آغاز شد بر خلاف انتظارات، ضرر و زیان هنگفتی را متحمل نشده اند.
شرکت بریتانیایی بی پی در سه ماهه اول سال ۲۰۱۵ سود خالص خود را با ۲۶ درصد کاهش ۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار اعلام کرده است. درآمد ناشی از پالایشگاههای بی پی مانع سقوط شدید سود این شرکت شده است.
اما سود خالص شرکت توتال فرانسه در سه ماهه اول سال و نسبت به زمان مشابه در سال ۲۰۱۴ میلادی حدود ۲۰ درصد افت کرده و به رقم ۲ میلیارد و ۶۶۰ میلیون دلار رسیده است. به گفته مدیرعامل این کمپانی اجرای برنامه های کاهش مخارج و هزینه های عملیاتی شرکت، نقش مهمی در مهار ضرر و زیان آن داشته است.
توتال در سال گذشته یک برنامه صرفه جویی اقتصادی تا سقف ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار همچنین واگذاری سهام تا رقم ۱۰ میلیارد دلار را در دستور کار خود قرار داده بود.Ver video "مقاومت کمپانی های نفتی توتال و بی پی در برابر سقوط قیمت نفت"
استانبول میزبان بیست و دومین دوره جشنواره موسیقی جاز
بیست و دومین دوره جشنواره موسیقی جاز استانبول با حضور بیش از ۲۵۰ نوازنده موسیقی سبک جاز و بلوزاز ترکیه و سراسر جهان برگزار شد.
امیر الصفار، آهنگساز عراقی آمریکایی و نوازنده ترومپت به همراه گروه اش موسوم به «تو ریوورز انسامبل» (Two Rivers Ensemble) برنامه ای اجرا کرد که در آن سبک موسیقی خاورمیانه را با موسیقی جاز معاصر غربی در هم آمیخته بود.
وی می گوید: «موسیقی سنتی عراقی، عربی و موسیقی مقامی خاورمیانه را با سبک جاز معاصر آمریکایی و اروپایی ترکیب کرده ایم. با هر بار اجرای برنامه راهی جدید کشف می کنیم که این دو سبک متمایز موسیقی را با هم تلفیق، و یکی کنیم.»
وی می افزاید:«سنتور می نوازم که یک ساز قدیمی عراقی و مربوط به تمدن بابل است و از زمان سومریان باقی مانده است. من آوازهای موسیقی مقامی عراقی هم می خوانم که یک آواز سنتی در بغداد، موصول و کرکوک است. این سبک آواز از قرنها پیش وجود داشته است. با ترومپت هم بداهه نوازی ای می کنم که نوعی موسیقی بومی سنتی مربوط به کشورهای خاورمیانه است.»
الصافار در شیکاگو از مادری آمریکایی و پدری عراقی بدنیا آمده است. وی می گوید مشاهده آشوبها و ناآVer video "استانبول میزبان بیست و دومین دوره جشنواره موسیقی جاز"
دستورالعمل های سختگیرانه برای پلیس آمریکا منتشر شد
تظاهرات علیه نظام قضایی و ماموران پلیس آمریکا در نیویورک و برکلی کالیفرنیا که معترضان هر دو را تبعیض آمیز می خوانند روز دوشنبه نیز ادامه یافت.
آنان از عدم اعلام جرم علیه ماموران پلیسی که تیراندازی یا عملیات بازداشت آنها مرگ چند سیاهپوست غیرمسلح را درپی داشته است خشمگین هستند.
همزمان باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا برخورد و حل پدیده های ریشه داری همچون تبعیض نژادی را مستلزم صرف وقت، استمرار و هوشیاری دانست.
وی گفت:«وقتی با پدیده ریشه داری همچون نژادپرستی و تعصب در جامعه سر و کار داریم نه تنها باید هوشیار باشیم و قبول کنیم که حل این گونه پدیده ها زمان می برد بکله باید در این راه استمرار داشته باشیم.»
از سوی دیگر وزارت دادگستری آمریکا بالاخره روز دوشنبه دستورالعمل هایی را منتشر کرد که اریک هولدر، دادستان کل آمریکا وعده آن را داده بود.
این دستورالعمل ها هرگونه رفتار و برخورد ماموران پلیس آمریکا با شهروندان را که رنگ و بویی از پیش فرض های نژادی، قومی و جنسیتی داشته باشد ممنوع می کند.
آقای هولدر از روز دوشنبه و با هدف نزدیک کردن اجتماعات با ماموران اجرای قانون به چند شهر آمریکا سفر خواهد کرد.Ver video "دستورالعمل های سختگیرانه برای پلیس آمریکا منتشر شد"
دیدار پاپ با طوفان زدگان فیلیپین
پاپ فرانچسکو، رهبر کاتولیک های جهان روز شنبه پس از دیدار از شهر تاکلوبان به مانیل، پایتخت فیلیپین بازگشت.
وی در تاکلوبان با اجرای مراسم مذهبی برای کشته شدگان طوفان سال 2013 دعا خواند و با بازماندگان ابراز همدردی کرد.
این شهر دو سال پیش قربانی یکی از سهمگین ترین طوفان های دهه گذشته بود که در جریان آن بیش از هفت هزار نفر کشته شدند.
وی همچنین از دهها هزار آواره که در پناهگاهها زندگی می کنند دیدار کرد.
پاپ سپس در جمع دهها هزار هوادار خود سخنرانی کرد.
رهبر کاتولیک های جهان که قرار بود به انگلیسی صحبت کند گفت که ترجیح می دهد برای بیان احساساتش به زمان مادری، اسپانیایی سخن بگوید. وی گفت: «هنگامی که من از رم این فاجعه را دیدم، حس کردم که باید اینجا باشم. همان روزها تصمیم گرفتم که به اینجا بیایم. من اینجا هستم تا با شما باشم. کمی دیر، اما اینجا هستم.»
سفر پاپ به تاکلوبان در حالی انجام شد که هنگام حضور وی سرعت طوفان به صد کیلومتر در ساعت رسید. همچنین بسیاری دیگر از طرفداران وی به دلیل بدی آب و هوا و لغو شدن پروازها نتوانستند به شهر تالکوبان بیایند.Ver video "دیدار پاپ با طوفان زدگان فیلیپین"
محاکمه رهبران و اعضای حزب «فجر طلایی» یونان بار دیگر به تعویق افتاد
در سومین سالگرد راهیابی حزب راست افراطی یونان موسوم به «فجر طلایی» به پارلمان این کشور، محاکمه رهبران و اعضای این حزب روز پنجسنبه بار دیگر به تعویق افتاد.
دادگاه رسیدگی به پرونده حزب فجر طلایی پس از تحقیقات گسترده در مورد قتل پاولوس فایساس، خواننده رپ مخالف نژاد پرستی و یک مهاجر پاکستانی، در بیستم آوریل بدون حضور اعضای اصلی آن آغاز شد.
دلیل غیبت آنها در دادگاه تغییر وکیل مدافع اعلام شده است. برخی گمانه زنی ها حاکی از آن است که رهبران حزب در حال وقت کشی هستند تا روند رسیدگی به اتهاماتشان مشمول زمان شده و رنگ دیگری به خود گیرد.
در جلسه روز پنجشنه دادگاه تنها دو تن از متهامان از جمله نیکوس میکالولیاکوس، رهبر ۵۷ ساله و یکی از نمایندگان پارلمان حاضر شدند.
کوستاس پاپاداکس، بازپرس پرونده گفت: « برای اجرای عدالت باید دادرسی پرونده از دادگاه ویژه ای که در زندان قرار دارد به دیوان عالی آتن منتقل شود.»
همزمان، مخالفان گرایش های فاشیستی و نژادپرستی و خانواده خواننده مقتول در بیرون از ساحتمان دادگاه تجمع کردند. آنها با حمل تصاویر خواننده مقتول خواستار برقراری عدالت شدند.
پتروس کونستانVer video "محاکمه رهبران و اعضای حزب «فجر طلایی» یونان بار دیگر به تعویق افتاد"
اوکراین؛ تبادل اسرا میان طرفین درگیر، هشدار کری در صورت شکست توافق مینسک
گرچه از زمان آغاز آتش بس میان جدایی طلبان طرفدار روسیه و ارتش اوکراین، درگیریهای پراکنده ای میان طرفین وجود داشته، اما دو طرف روز شنبه اقدام به تبادل اسرای خود کردند.
بنابر گزارشها، در این تبادل اسرا که در روستایی در خط مقدم نبرد در لوهانسک صورت گرفت، 139 سرباز اوکراینی با 52 شورشی مبادله شدند.
همزمان، جان کری، وزیر خارجه آمریکا با انتقاد از عدم اجرای توافق میسنک 2،از احتمال مسلح کردن ارتش اوکراین و اعمال تحریمهای بیشتر علیه روسیه ،سخن گفت.
او گفت: “تاکنون روسیه و جدایی طلبان فقط بخشهایی از توافق آتش بس را اجرا کرده اند. این توافق نه در دبالتسوا، نه در ماریوپول و نه در دیگر مناطق کلیدی و استراتژیک اجرا نشده است.این غیر قابل قبول است. اشتباه نکنید، اگر این وضعیت ادامه یابد پیامدهایی بر اقتصاد روسیه که هم اکنون نیز در شرایط وخیمی هست خواهد داشت.”
تصاویر ارسالی از شهر کوچک 25 هزار نفری دبالتسوا که هم اکنون بسیاری از ساکنان آن گریخته اند، آثار خرابیهای ناشی از یک ماه بمباران را نشان می دهد.
بنا به گفته دولت اوکراین، روسیه در این شهر اقدام به جمع آوری اجساد اتباع خود کرده است.Ver video "اوکراین؛ تبادل اسرا میان طرفین درگیر، هشدار کری در صورت شکست توافق مینسک"
شمارش معکوس اندونزی برای اجرای حکم اعدام خارجیهای محکوم به قاچاق مواد مخدر در این کشور
به گفته مقامات قضایی اندونزِی ۹ تن از قاچاقچیان محکوم به اعدام در ۷۲ ساعت آینده به دار آویخته خواهند شد. در میان آنها نام هشت تن دیده می شود که ملیتی به جز اندونزیایی دارند.
محکومین به اعدام از استرالیا، برزیل، اتریش، نیجریه و فیلیپین و فرانسه می آیند. اغلب محکومان به جزیره ای مخصوص به محکومین اعدام، مشهور به آلکاتراز اندونزی، منتقل شده اند. برخی از آنها، از جمله دو استرالیایی رییس باند قاچاق و سرژ آتلاوی فرانسوی، از کشورهایی می آیند که حکم اعدام در آنها اجرا نمی شود و دولت فرانسه و استرالیا سعی داشته اند تا به هر روی مانع از اجرای حکم اعدام شهروندانشان شوند.
ادره اولیا، وکیل مجرمان زن فیلیپینی این پرونده پرحاشیه می گوید: “چگونه وجدان دولتها به آنها اجازه می دهد تا جان کسی را تحت لقای قانون بگیرند. کسانی که حتی اتهامات علیه شان ثابت نشده است. چرا اینقدر سریع؟ چرا نمی توان زمان بیشتری منتظر ماند.”
تلاشهای دیپلماتیک استرالیا و فرانسه تاکنون مانع از لغو حکم اعدام نشده است اما دست کم نام سرژ آتلاوی، محکوم فرانسوی، در فهرست اعدامیان ۷۲ ساعت آینده وجود ندارد.Ver video "شمارش معکوس اندونزی برای اجرای حکم اعدام خارجیهای محکوم به قاچاق مواد مخدر در این کشور"
هفت هنرمند و جشنواره «اتفاقی» رقص در قاهره
هفت طراح رقص از کشورهای مصر، کانادا، آمریکا، بریتانیا و هلند در یک جشنواره رقص در قاهره شرکت کردند. این جشنواره به نام «اتفاقی» اوایل ماه جاری در تئاتر روابط این شهر برگزار شد.
آنا ماریا رقصنده هلندی که هنرمند میهمان کپمانی رقص عزت عزت قاهره است در باره نام این جشنواره می گوید: «این همکاری بین هفت رقصنده است که به طور اتفاقی در یک زمان اجرا داشتند. تصمیم گرفتیم با هم کار کنیم و یک جشنواره ترتیب دادیم.»
اجرای دو نفره آنا ماریا و عزت اسماعیل رقصنده مصری به نام «تداوم»، به زندگی و تداوم آن اشاره دارد و لحظاتی انتقالی زندگی و عبور از مرحله ای به مرحله دیگر توصیف می کند.
نمایش «تعادل» توسط حسن عبد الحامد طراحی شده است و با زبان حرکت، ارتباط بین رویا و تعادل و نیز ترکیب آنها به یکدیگر را بیان می کند.
این رقص همچنین بیانی از رابطه بین کابوس، واقعیت و گذشته و حال است. حسن عبد الحامد رقصنده و طراح حرکات می گوید: «این تعادلی بین گذشته و حال، بین خوب و بد است. با بهره بردن از شیوه های مختلف رقص مسائل انسانی مانند نفرت و کنترل را بیان می کند. سعی کردم در رقص همه این ها را با هم ترکیب کنVer video "هفت هنرمند و جشنواره «اتفاقی» رقص در قاهره"
نیروهای دولتی لیبی داعش را از شهر ابوقرین عقب راندند
نیروهای دولتی لیبی روز چهارشنبه در درگیری با اعضای داعش در این کشور موفق شدند آنها را به سمت مواضع این گروه در سیرت عقب برانند.
نیروهای وفادار به دولت وحدت ملی لیبی در این عملیات توانسته اند شهر ابوقرین و همچنین دو روستای تابعۀ این شهر را از دست داعش آزاد کنند. در این عملیات ۳۲ نفر از نیروهای دولتی لیبی جان باخته اند و شماری از اعضای داعش نیز کشته شده اند.
داعش از فوریۀ سال گذشته شهر بندری سیرت در شمال لیبی را به اشغال خود درآورده و در روز پنجم ماه مه امسال توانسته بود شهر ابوقرین و روستاهای اطراف این شهر را نیز به تصرف خود درآورد.
ارتش دولت وحدت لیبی یک واحد فرماندهی در شهر مصراته تشکیل داده و درصدد است شهر سیرت را از داعش پس بگیرد. این شهر در فاصلۀ ۳۰۰ کیلومتری مصراته قرار دارد و در حال حاضر بیش از ۱۸۰۰ نیروی داعش که نزدیک به ۷۰ درصد آنها غیرلیبیایی هستند، در شهر سیرت مستقر شده اند.
داعش از زمان اشغال این شهر اقدام به اجرای دستورات منطبق با شریعت اسلامی از جمله عدم استعمال سیگار، عدم خروج زنان از خانه بدون همراهی جنس مذکر، عدم اصلاح ریش کرده و سرپیچی کنندگان از این دستورات رVer video "نیروهای دولتی لیبی داعش را از شهر ابوقرین عقب راندند"
واکنش منفی بازارهای بورس اروپایی به نتایج «تست استرس» ۱۳۰ بانک
بانک مرکزی اروپا به همراه مقامات بانکی اروپا میزان مقاومت ۱۳۰ بانک اروپایی در مقابل بحران مالی احتمالی را مورد آزمایش و مطالعه قرار دادند.
نتایج این بررسی موسوم به «تست استرس» روز یکشنبه اعلام شد و براساس این نتایج، ۲۵ بانک از ۱۳۰ نهاد مالی بیلان رضایت بخشی ندارند و از این آزمایش سربلند بیرون نیامدند.
انتشار این نتایج شک و تردید را در بازارهای مالی اروپایی درباره احتمال فرو رفتن اروپا به یک بحران مالی اقتصادی دیگر افزایش داده است.
فرانسوا شوله، از موسسه سرمایه گذاری مون سگور در فرانسه می گوید: «پس از اجرای این تست بانکهای ناشناس در اروپا دیگر وجود ندارد. مجموعه بخش بانکی تحت کنترل قرار گرفته است. از این زمان، فکر می کنم از نظر یک سرمایه گذار بین المللی که بخش بانکی اروپا را زیر نظر دارد دلیل کافی برای اطمینان خاطر وجود دارد.»
در میان بانکهایی که در پایان این تست در برابر بحران ضعیف و آسیب پذیر معرفی شده اند نه بانک ایتالیایی از جمله بانک «مونته پاسکی دی سیینا»، سه بانک یونانی، سه بانک قبرسی و دو نهاد مالی آلمانی به چشم می خوردند. امری که موجب شده ارزش سهام در اکثر بازارهای بورس اروپایی از جمله آتن، میلان و حتی فرانکفورت در اواسط کار خود در روز دوشنبه دچار افت شود.Ver video "واکنش منفی بازارهای بورس اروپایی به نتایج «تست استرس» ۱۳۰ بانک"
کسری بودجۀ فرانسه این کشور را در مقابل کمیسیون اروپا قرار داده است
پارلمان فرانسه از روز سه شنبه، چهاردهم اکتبر، بررسی بودجۀ ۲۰۱۵ و همچنین طرح قانون امور مالی برای این کشور را آغاز می کند. این اقدام در حالی صورت می گیرد که کمیسیون اروپا نیز از روز چهارشنبه، بودجۀ پیشنهادی از سوی دولت فرانسه برای سال ۲۰۱۵ را تحت مطالعه قرار می دهد.
بروکسل از بودجۀ ارائه شده ناراضی است و منابع نزدیک به کمیسیون اروپا، از رد احتمالی بودجه ارائه شده توسط فرانسه سخن گفته بودند. کمیسیون اروپا از فرانسه خواسته بود کسری بودجه خود را به کمتر از ۳ درصد تولید ناخالص داخلی برساند که این امر در بودجۀ ۲۰۱۵ اجرا نشده است.
میشل سپن، وزیر اموردارایی فرانسه می گوید: “دولت فرانسه در بودجه ای که اعلام کرده بسیار جدی است و هر گونه ریاضت اقتصادی را رد می کند. تا سال ۲۰۱۷، کسری بودجه به کمتر از ۳ درصد بازخواهد گشت.”
در حال حاضر، کسری بودجۀ فرانسه ۴.۴ دهم درصد است. این میزان کسری بودجه برای سال آینده، ۴.۳ دهم درصد پیش بینی شده است که تنها یک دهم درصد کاهش نشان می دهد. در کنار این امر، برای کسری بودجۀ ساختاری فرانسه هیچ کاهشی تعیین نشده در حالیکه این میزان برای کشورهایی با کسری بودجۀ بالا تنها ۰.۵ درصد است.
بدهی دولت فرانسه نیز افزایش یافته و این کشور یکی از مقروض ترین کشورهای منطقۀ پولی یوروست. بدهی فرانسه در حال حاضر بیش از ۹۳ درصد تولید ناخالص داخلی است و این کشور، در حال حاضر بیش از دو هزار میلیارد بدهی دولتی دارد.
علیرغم اینکه دولت فرانسه قول داده است تا سال ۲۰۱۷، مبلغ ۵۰ میلیارد یورو صرفه جویی کند، با اینحال در بودجۀ ارائه شده برای سال آینده، تغییر زیادی دیده نمی شود. هزینه های دولت فرانسه در بودجۀ سال ۲۰۱۵ نسبت به بودجۀ معرفی شده از سوی آلمان، ۱۰ رتبه بیشتر است.
نرخ بهرۀ نیز در فرانسه نسبت به دیگر کشورهای اروپا بیشتر است و پس از دانمارک و بلژیک، این کشور در ردۀ سوم قرار دارد.
در صورتیکه فرانسه برای کاهش کسری بودجۀ خود، طبق برنامه های خواسته شده عمل نکند، باید در برابر کمیسیون اروپا پاسخگو باشد.
مانوئل والس، نخست وزیر فرانسه از دیگر کشورهای عضو اروپا خواسته است در بحث بر سر بودجۀ سال ۲۰۱۵، به خواسته های این کشور احترام بگذارند و تاکید کرده است بودجۀ این کشور تنها به فرانسه مربوط می شود و پارلمان اروپا نمی تواند بودجۀ فرانسه را رد کند.
این درحالیست که فرانسه ممکن است در صورت عدم اجرای برنامه های اتحادیه اروپا، با یک جریمۀ ۴ میلیارد یورویی روبرو شود.
مارک تواتی، اقتصاددان فرانسوی می گوید: “فرانسه به یک شوک درمانی در اقتصاد نیاز دارد. نه در زمان دولت سارکوزی و نه در زمان حاضر و تحت دولت اولاند، این شوک درمانی اجرا نشد و آنچه امروز در اقتصاد می بینیم یک درام است. با این روش، افزایش کسری بودجه و افزایش بدهی همچنان ادامه خواهد داشت.”
دولت فرانسه در کنار آلمان و ایتالیا، مواضع سختگیرانه ای در مقابل برنامه های ریاضتی دارد و معتقد است که برنامه های اتحادیۀ اروپا باید بر رشد متمرکز شود. فرانسه می گوید با انضباط مالی در میان کشورهای این اتحادیه موافق است اما برنامه های دیکته شده از سوی اتحادیۀ اروپا از جمله تعیین سقف برای کاهش کسری بودجه را مثبت نمی داند.
فرانسوآ اولاند، رییس جمهوری فرانسه در این باره می گوید: “ما باید سیاست های مالی و بودجه ای خودمان را با توجه به رشد اقتصادی تنظیم کنیم چرا که اگر همۀ کشورها برنامه های ریاضت اقتصادی را اجرا کنند، امری که شامل فرانسه نمی شود، رشد اقتصادی بیشتر کند خواهد شد.”
موقعیت فرانسوآ اولاند، رییس جمهوری فرانسه در داخل کشور بسیار متزلزل است و در صورتیکه این کشور از سوی کمیسیون اروپا جریمه شود، جایگاه سوسیالیست ها ضعیف تر خواهد شد.
این امر می تواند به نفع احزاب راست و یا راست افراطی از جمله جبهۀ ملی منجر شود که همراه از اوضاع نامطلوب اقتصادی در فرانسه برای حمله به دولت فرانسه اولاند بهره می برند.
هم دولت پیشین و هم دولت کنونی، افزایش مالیات را برای تامین بودجۀ مورد نیاز به اجرا گذاشته اند. در کنار افزایش مالیات، اقتصاددانان از کاهش هزینه های دولتی برای کاهش کسری بودجه سخن می گویند.
حال سوال این است که میان دو سیاست افزایش مالیات و کاهش هزینه های دولتی، کدام راه برای کاهش کسری بودجه موثرتر است.
انتخاب هر کدام از این دو راه می تواند با اعتراض اقشار جامعه روبرو شود اما با توجه به شرایط موجود و با نگاهی به میزان بدهی فرانسه، به نظر می رسد دولت این کشور راهی بجز انتخاب یکی از این دو راه و یا شاید هم انتخاب هر دو گزینه نداشته باشد.Ver video "کسری بودجۀ فرانسه این کشور را در مقابل کمیسیون اروپا قرار داده است"
باکو آماده برگزاری نخستین دوره بازی های اروپایی می شود
باکو، پایتخت جمهوری آذربایجان شهری است تاریخی؛ اما باکوی مدرن، با پروژه های ساخت و ساز جدید، قرار است میزبان رویدادهای بین المللی مختلفی باشد؛ از جمله، نخستین دوره بازی های اروپایی، دوازدهم تا بیست و هشتم ژوئن سال ۲۰۱۵ در این شهر ساحلی دریای خزر برگزار می شود.
نوسانات قیمت نفت و بالا و پایین شدن بودجه جمهوری آذربایجان، نباید و نمی تواند تاثیری بر سازماندهی این جشنواره ورزشی قاره اروپا بگذارد.
سایمون کلگ بریتانیایی، مدیر ارشد برگزاری این رقابت ها است. او می گوید: « قیمت نفت دریای خزر اهمیتی ندارد. زمان را نمی شود خرید. در یک بازه زمانی دشوار قرار داریم. مراسم افتتاحیه، قاعدتا دوازدهم ژوئن برگزار می شود و امکانی برای به تعویق انداختن آن نداریم.»
سایمون کلگ، پیش تر، مدیر اجرایی موسسه المپیک بریتانیا بود و هم اکنون مسئولیت آماده سازی پایتخت آذربایجان را برای بازی های اروپایی سال ۲۰۱۵ بر عهده دارد. او معتقد است کارها درست پیش می روند و دلیلی برای نگرانی وجود ندارد.
اکثر ۱۸ مجموعه ورزشی ای که قرار است میزبان این رقابت ها باشند، به مرحله بهره برداری رسیده اند. کار تکمیل ساختمان های باقیمانده هم از برنامه زمانبدی شده جلوتر است. برای مثال، استادیوم المپیک که محل اصلی برگزاری مسابقات است.
دنیس کولیک، خبرنگار اوکراینی یورونیوز که این گزارش را تهیه کرده است می گوید: «این ورزشگاه، سمبل بازی های اروپایی است. فارغ از این که در اینجا مراسم افتتاحیه و اختتامیه برگزار می شود، این بنا به عنوان میراث بازی های اروپایی در خدمت تیم ملی فوتبال جمهوری آذربایجان درخواهد آمد به علاوه ۵ سال بعد همین ورزشگاه میزبان ۴ بازی جام ملت های اروپای سال ۲۰۲۰ خواهد بود.»
احداث استادیوم المپیک حدود ۵۰۰ میلیون یورو هزینه دربر داشته است و عملیات اجرایی آن باید تا فوریه سال ۲۰۱۵ به پایان رسد.
جاوید نجفوف، مهندس ارشد این پروژه می گوید:
«این بزرگترین سازه در جمهوری آذربایجان است که باید در یک بازه زمانی حداقلی احداث شود. همه آنچه می بینید تنها در طول دو سال ساخته شده است. دو سال پیش این جا فقط یک مرداب و چند آبگیر بود.»
به نظر می رسد قرار است برای بازی های اروپایی، مشکل گره های ترافیکی باکو هم با برنامه ریزی حداقل برای کوتاه مدت حل شود. همانطور که در جریان المپیک لندن، خطوط ویژه ای برای شرکت کنندگان در رقابت ها در نظر گرفته شده بود.
پانوس پروتوپسالیست، مدیر حمل ونقل باکو برای سال ۲۰۱۵ با اشاره به نقشه مدیریت ترافیک می گوید: «برنامه ما برای زمان برگزاری بازی ها، این است که از حرکت به طرف کمربندی ها به جای رفت و آمد در درون شهر جلوگیری کنیم. راه های آبی ای که در این نقشه می بینید، شبکه ارتباطی دوره مسابقات است. به بیان دیگر، جاده هایی که برای برگزاری رقابت ها مور د استفاده قرار می گیرند.»
قهرمانان ملی جمهوری آذربایجان هم با تلاش زیاد خود را برای این مسابقات آماده می کنند. مثلا راوشان بایراموف، دارنده دو مدال نقره المپیک و سفیر بازی های اروپایی است.
بایراموف درباره این مسابقات می گوید: «رقابت های پان آمریکن و بازی های آسیایی را داریم. به همین ترتیب باید بازی های اروپایی را هم داشته باشیم. خوشبختانه نخستین رقابت های اروپایی یک موفقیت برای کشور من خواهد بود.»
کمیته برگزاری نخستین دوره بازی های اروپایی، با بیش از ۱۲۰۰ کارمند، حداکثر تلاش خود را برای سازماندهی و اجرای موفق این رقابت ها و ارائه چهره ای جدید از آذربایجان انجام می دهد.
سایمون کلگ درباره میزان موفقیت در برگزاری این رقابت ها می گوید: «چگونه می توان میزان موفقیت بازی های اروپایی را تخمین زد؟ راه های متفاوتی وجود دارد. راه اول ورزشی است. به شما اطمینان می دهم که حضور شش هزار ورزشکار از ۴۹ کشور، یک رویداد ورزشی بزرگ خواهد بود. اگر همین ورزشکاران از این رقابت ها راضی باشند، برای دومین دوره بازی های اروپایی هم ابراز تمایل خواهند کرد. به همین ترتیب رسانه ها هم خواهان پوشش دادن رویدادهای دوره های بعدی بازی های اروپایی خواهند بود.»
نخستین دوره بازی های اروپایی آذربایجان، در بیست رشته ورزشی کمتر از شش ماه دیگر برگزار می شود.Ver video "باکو آماده برگزاری نخستین دوره بازی های اروپایی می شود"
رهبران جهان به دنبال راهی برای کاهش گرمایش زمین
نشست سازمان ملل متحد بر سر آب و هوا، از امروز سه شنبه در نیویورک آغاز شد. در این اجلاس یکروزه، روسای بیش از ۱۲۰ کشور جهان حضور دارند و قرار است بر سر مباحثی از جمله راههای کاهش گازهای گلخانه ای که عامل اصلی گرمایش زمین است، بحث و تبادل نظر کنند.
این نشست در حالی برگزار می شود که فعالان محیط زیست، با برقراری راهپیمایی در شهرهای مختلف جهان، خواستار توجه به شرایط جوی و اجرای تعهدات برای کاهش گازهای گلخانه ای شدند. در تظاهراتی که روز یکشنبه در نیویورک برگزار شد، بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل نیز حضور داشت.
دبیر کل سازمان ملل در گفتگو با فرستادۀ ویژۀ یورونیوز به نیویورک، با بیان اینکه منتظر تصمیم های مهم از سوی رهبران کشورهای جهان در این نشست است، اظهار داشت: “الان زمان اقدام است. اگر کاری صورت ندهیم، هزینه ها بالاتر می رود. ما باید کرۀ زمین را با شرایط مناسب اقتصادی و محیط زیستی قابل سکونت به نسل های آینده تحویل بدهیم. این دنیای ما و دنیای نسل هایی است که باید جای ما را بگیرند و ما در این میان یک مسوولیت اخلاقی و سیاسی داریم.”
باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا نیز قرار است در این نشست یکروزه، حضور یابد. وی اظهار امیدواری کرده است که نشست سازمان ملل متحد، راههای رسیدن به توافق های اولیه بر سر اتخاذ سیاست هایی برای کاهش گازهای گلخانه ای را هموار کند.
این درحالیست که آمریکا دومین کشور تولید کنندۀ گازهای گلخانه ای جهان است و با وجود اینکه پیمان کیوتو را امضا کرده است، از تصویب آن خودداری می کند. تصویب این پیمان، این کشور را موظف به تلاش برای کاهش گازهای گلخانه ای ناشی از تولیدات صنعتی می کند.
نشست سازمان ملل متحد بر سر آب و هوا پنج سال پس از اجلاس آب و هوا در کپنهاگ برگزار می شود. در آن نشست، کشورهای شرکت کننده به توافقی مهم دست نیافتند و این نگرانی وجود دارد که گفتگوها در نشست حاضر نیز به نتیجۀ قابل توجهی منجر نشود.
در نشست کپنهاگ، کشورها ملزم شدند تولید گاز دی اکسید کربن خود را ۲ درصد کاهش دهند. این تعهد از نظر فعالان محیط زیست برای کاهش گرمایش زمین ناکافی است و از سوی بسیاری از کشورهای حاضر در نشست کپنهاگ، از جمله آمریکا و چین اجرا نشده است.
همزمان با این نشست، ارزیابی جدید توسط محققان “طرح جهانی کربن” نشان از افزایش میزان گازهای گلخانه ای و دی اکسید کربن به میزان دو نیم درصد در سال ۲۰۱۴ خبر می دهد. در این گزارش همچنین تاکید شده است که کشورهای جهان تنها ۳۰ سال زمان دارند تا روند گرم شدن زمین را پیش از رسیدن به ۲ درجۀ سانتیگراد، متوقف کنند یا حداقل کاهش دهند.
ایزابل کومار، فرستادۀ ویژه یورونیوز به نیویورک می گوید: “در این نشست، عدم حضور رهبران کشورهایی نظیر چین، روسیه و هند که از آلوده کننده ترین کشورهای جهان هستند، نشانه های نگران کننده ای برای عدم دستیابی به یک راه حل بمنظور کاهش گرمایش زمین است.”
نشست نیویورک، پیش زمینۀ اجلاس بین المللی بر سر شرایط اقلیمی است که قرار است در سال ۲۰۱۵ در پاریس برگزار شود.Ver video "رهبران جهان به دنبال راهی برای کاهش گرمایش زمین"
آیا سوییس درهایش را بروی خارجی ها خواهد بست؟
قرار است در کشور سوییس، در تاریخ ۳۰ نوامبر یک همه پرسی برای ایجاد محدودیت در پذیرش مهاجران برگزار شود.
در شهر افینگن در ایالت آرگاو، واقع در منطقه آلمانی زبان سوییس، درباره این همه پرسی گفتگوهایی بسیار داغ در جریان است.
آندریاس تومن، شهردار افینگن که عضو حزب سبز آرگاو و دبیر گروه «اکوپوپ» است، از مخالفان ازدیاد جمعیت این کشور محسوب می شود. «اکوپوپ» طرحی تهیه کرده و خواهان ایجاد محدودیت در پذیرش مهاجر به میزان دو درصد جمعیت سالانه این کشور است تا اثرات زیست محیطی رشد جمعیت در سوئیس کاهش یابد.
آندریاس تومن می گوید: «تعادل زیست محیطی مدت طولانی است که در سوئیس به هم خورده است. ما می خواهیم طبیعت را حفظ کنیم. آیا ارزش دارد که به نام موفقیتهای اقتصادی، در همه جا بتن قرار دهیم و انتخاب دیگری برای فرزندانمان نگذاریم؟ آیا می توان برای فرزندان، کشوری را به ارث گذاشت که بطور کامل از نظر مواد غذایی، انرژی و مواد خام به خارج وابسته است؟ روشن بگویم این جهانی نیست که بخواهم برای فرزندانم باقی بگذارم.
در ماه فوریه گذشته نیز ساکنان سوئیس به طرح دیگری رای دادند که توسط «حزب مردم» این کشور تهیه شده بود. این حزب راست محافظه کار، خواهان ایجاد سهمیه برای خارجی ها شده بود. اکنون در طرح جدید نیز پیشنهاد شده که شمار مهاجران به شانزده هزار نفر در سال کاهش یابد که رقمی پنج برابر کمتر از رقم امروزی آن است.
یکی از شهروندان می گوید: «این یک فاجعه است زیرا ما جدای از بقیه اروپا نیستیم. ما در مرکز اروپا
قرار داریم و نمی توانیم مرزهایمان را ببندیم.»
و یک زوج معتقدند می گوید: «ما موافقیم که لازم است برای جمعیت زیادی که به این کشور می آیند، متناسب با میزان ساکنان و اندازه کشور محدودیتهایی قائل شد. اما چیزی که مطرح می شود محدودیت بیش از اندازه ای است....این تاحدودی بیگانه ستیزی است.»
شهروند دیگری می گوید: «مردم بسیاری به اینجا می آیند تا تنها از امتیازات زندگی در سوئیس استفاده کنند زیرا ما درهایمان را روی همه باز کردیم. مردم زیادی به اینجا می آیند و هیچ کاری انجام نمی دهند آنها فقط امتیاز می گیرند.»
کشور سوئیس هشت میلیون نفر جمعیت دارد و خارجی ها حدود یک چهارم این جمعیت را تشکیل می دهند. نیمی از مساحت این کشور کوچک را مناطق کوهستانی تشکیل داده است.
سخنگوی گروه «اکوپوپ» می گوید با توجه به تراکم بالای جمعیت در اروپا، این کشور توان تحمل فشار بیشتری را ندارد و به همین دلیل طرح آنها نباید بیگانه ستیزی تعبیر شود. دیگر اینکه آستانه ای که برای پذیرش مهاجر از سوی گروه «اکوپوپ» مطرح شده، بسیار کمتر از چیزی است که دیگر کشورهای اروپایی به دنبال اجرای آنند.
آنیتا مسر می گوید: «این یک مسئله نژادی نیست بلکه یک مشکل جدی آماری است. هر ساله ۷۳ هزار نفر به سوئیس می آیند که به معنی ساخت ۴۰ هزار خانه جدید و ۵۶ هزار اتومبیل بیشتر است. این آمار سال ۲۰۱۳ میلادی است. ما تنها می خواهیم که شمار ورود این افراد به کشور کاهش یابد تا تاثیرات کمتری بر چشم اندازهای این کشور بگذارد.»
این استدلال ها توسط دولت سوئیس رد شده است چراکه طرح «اکوپوپ»، توافق تجاری دوجانبه میان سوئیس و اتحادیه اروپا را به هم زند. توافقی که بر اساس حق آزادی حرکت میان کشورهای اروپایی بوجود آمده است. این توافقنامه تجاری، یک بار در همه پرسی ماه فوریه این کشور تهدید شده است و اکنون فعالان اقتصادی و صاحبان کسب و کار در سوئیس نگران پیروزی طرح «اکوپوپ» در رای گیری پیش رو هستند.
کریستینا گاجینی، از مدیران فدراسیون شرکتهای تجاری سوئیس می گوید: «با این کار شرکتهایمان با مشکل استخدام نیرو مواجه خواهند شد چراکه سهمیه بندی مطرح شده بسیار کم است. آنقدر کم که حتی نمی توان تقاضاهای پناهندگی سیاسی را پذیرفت. از سوی دیگر، پس از رای گیری ۹ فوریه، روابط ما با اتحادیه اروپا با مشکلاتی مواجه شده است. ما باید راه حلی برای مصالحه بیابیم و این کار زمان می برد. بنابراین همه پرسی دوم با موضوعی مشابه، آنهم در یک سال، باعث می شود که به نتیجه رسیدن گفتگوها با اتحادیه اروپا زمان بیشتری برد.»
با توجه به نرخ پایین بیکاری و کمبود نیروی فارغ التحصیل از آموزش های عالی، اتباع سوئیس به تنهایی نمی توانند نیروی کار مورد نیاز شرکتها را تامین کنند.
ژان مارک پروبست، رییس فدراسیون اتحادیه های بازرگانی سوئیس، خود در بخش ماشین آلات فعالیت دارد. او تاکید می کند که در سوییس بخش ساخت و ساز تا حد زیادی به نیروی کار خارجی وابسته است.
او می گوید: «آخرین مکانیکی که به استخدام درآوردم یک فرانسوی بود؛ یکی از ساکنان مناطق مرزی این کشور. من همچنین چند ایتالیایی استخدام کرده ام، کسانیکه در بخش هایی فعالند که نیروی کار زیادی برای آن وجود ندارد. من افرادی را استخدام می کنم که بسیار ماهرند، افرادی که نمی توانم مانند آنها را در بازار کار سوییس بیایم. بنابراین من برای حفظ و توسعه کسب و کارم به نیروی کار خارجی نیاز دارم.»
یکی دیگر از بخش های مخالف طرح «اکوپوپ» بخش درمانی است. در بیمارستان دانشگاه «کانتون وو» در لوزان، حدود ۱۰ هزار نفر مشغول کارند که نیمی از آنها خارجی هستند. ایجاد محدودیت در جذب نیروی کار خارجی باعث می شود تفاهم نامه ها برای تبادل پژوهشگر قابل اجرا نباشد و امکان بهره برداری از متخصصین و پزشکان خارجی نیز میسر نشود.
پیر فرانسوا لیوراز، مدیر این بیمارستان می گوید: «این کار برای ما یک فاجعه محسوب می شود زیرا دیگر بیمارستان قادر به ادامه فعالیت نخواهد شود. همچنین بخش پژوهش و پزشکی، بخشی کاملا بین المللی است بنابراین ما دیگر نمی توانیم پزشک و پژوهشگر استخدام کنیم زیرا آنها تمایل نخواهند داشت در کشوری کار کنند که تعاملی با اتحادیه اروپا و با دنیا در حقیقت ندارد. همچنین این خطر وجود دارد که محققان سوییسی ما نیز دیگر نخواهند با ما بمانند.»
دو سوم مهاجران سوئیس از کشورهای اروپایی می آیند. از زمان امضای توافق نامه دو جانبه در سال ۲۰۰۲ مVer video "آیا سوییس درهایش را بروی خارجی ها خواهد بست؟"
مولداوی سرگردان میان شرق و غرب
گزارش تحلیلی
آنچه در جریان انتخابات پارلمانی مولداوی گذشت، شباهت بسیاری با روزهای ملتهب اوکراین پس از پیروزی انقلاب «میدان» داشت؛ نیروهای سیاسی و به تبع آن، اکثریت شهروندان بر سر یک دو راهی قرار گرفته اند: نزدیکی بیشتر به اتحادیه اروپا یا بازگشت به دامان همسایه قدرتمند شرقی؛ روسیه.
شهروندان مولداو ساکن مسکو، حوزه انتخابات در سفارت کشورشان را به مرکز یک تظاهرات بدل کردند. آن ها اتحاد با روسیه را به ادغام در اتحادیه اروپا ترجیح می دهند.
یکی از حاضران در این تظاهرات انتخاباتی می گوید: «هیچکس مخالف اتحادیه اروپا نیست. ولی به نظر من از اروپا به ما خیری که نمی رسد، هیچ، ممکن است جنگی هم مثل اوکراین به راه بیافتد. مردم قربانی خواهند شد و همدیگر را نابود خواهند کرد. به چنین جنگی نیاز نداریم.»
اما این تنها مهاجران مولداو روسیه نیستند که چنین نظری دارند. در جریان کارزارهای انتخاباتی، استدلال هایی از این دست در مولداوی خریداران بسیاری داشت. کشوری که تا دو دهه پیش، یکی از جمهوری های اتحاد جماهیر شوروی بود. ۷۸ درصد مردم آن به زبان رومانیایی صحبت می کنند و اقلیتی سازمان یافته هم روس زبان هستند. این ترکیب قومیتی-زبانی، زمینه مادی لازم را برای نزدیکی بیشتر این کشور۳ و نیم میلیون نفری به همسایه قدرتمند شرقی آماده می کند.
مولداوی و اوکراین در جریان ادغام در اتحادیه اروپا تا سال ۲۰۱۳ و موافقتنامه موسوم به ویلنیوس، راه مشترکی را طی کردند؛ با این تفاوت که یانوکوویچ، رئیس جمهوری وقت اوکراین، موافقتنامه همکاری با اتحادیه را نپذیرفت و به همین ترتیب جرقه انقلاب میدان را زد. اما یوری لئانچا، نخست وزیر لیبرال دموکرات رومانی، این معاهده را امضا کرد و اکثریت مجلس نمایندگان این کشور هم در ماه ژوئن آن را تصویب کرد. با وجود اختلاف میان مواضع کی یف و کیشیناو، مسکو درباره نزدیکی همسایگانش به غرب هیچ توهمی نداشت؛ روسیه، اوکراین را به سختگیری های اقتصادی در صورت امضای موافقتنامه ویلنیوس تهدید کرد و همین تهدیدها را در برابر مولداوی اجرایی کرد. مسکو، از تابستان گذشته، واردات میوه، گوشت و شراب مولداوی را به خاک خود تحت عنوان « پایین بودن استانداردهای بهداشتی» ممنوع کرده است. بخش دیگری از محصولات صادراتی این کشور هم برای ورود به بازار روسیه، مشمول تعرفه های سنگین گمرکی شده اند. وابستگی اقتصادی مولداوی به «برادر بزرگتر»، پیشاپیش چالش های بسیاری را برای معیشت مردمِ فقیرترین کشور اروپا آفریده است.
النا گورلووا، نایب رئیس مرکز مطالعات استراتژیک و اصلاحات مولداوی درباره تاثیر این سیاست ها بر اقتصاد کشورش می گوید: « صنعت شراب سازی اولین ضربه را خورد و پس از آن این روند به تولیدکنندگان محصولات غذایی فرآوری شده و واسطه ها و فروشندگان میوه و سبزی هم رسید. همه آن ها از کمبود تقاضا در رنجند. هرچه پیش می رویم، تقاضا کمتر و کمتر می شود.»
مولداوی در سال ۱۹۹۱ اعلام استقلال کرد. تنها سه سال بعد اکثریت شهروندان در یک همه پرسی با الحاق کشورشان به خاک رومانی مخالفت کردند.
اما قبل از جمهوری مولداوی، بخش کوچکی از آن به نام ترانس نیستریا، استقلال عملی خود را از کیشیناو اعلام کرده بود. در سال ۲۰۰۶، اکثریت قاطع شهروندان ترانس نیستریا، در یک رفراندوم دیگر، خواهان الحاق کشورشان به فدراسیون روسیه شدند.
از زمان استقلال مولداوی تا کنون، حزب کمونیست این کشور، همواره دستکم اکثریت نسبی کرسی ها پارلمان را در اختیار داشته است؛ حزبی که با وجود تغییر بنیادین در سیاست و ایدئولوژی مسکو از سال ۱۹۹۱، همواره خط مشی نزدیکی به روسیه را در پیش گرفته است. تنها اتحاد سه حزب راست میانه و راستگرای مولداوی می تواند، مانع از اجرای سیاست های حزب کمونیست و متحد نوپایش، حزب سوسیالیست شود. اتفاقی که در آخرین انتخابات پارلمانی در سال ۲۰۰۹ رخ داد.
در حالی که نهادهای اروپایی راه حل قاطعی را برای خروج از بن بست اقتصادی پیش پای کشورهای ضعیفتر عضو اتحادیه اروپا مانند یونان و پرتغال نمی گذارند، حضور روسیه برای تحت الشعاع قرار دادن مجدد کشورهای اروپای شرقی و مرکزی، عجیب به نظر نمی رسد.Ver video "مولداوی سرگردان میان شرق و غرب"
چشم انداز اختیارات بیشتر برای اسکاتلند پس از تلاش نافرجام برای استقلال
پس از آنکه در دهه ۸۰ میلادی موج اعتراضات نسبت به دولت مارگارت تاچر، نخست وزیر وقت بریتانیا در اسکاتلند به اوج خود رسید، این کشور تبدیل به پایگاهی برای حزب اپوزیسیون شد امری که تقویت موضع استقلال طلبان را در پی داشت.
مردم اسکاتلند در رفراندوم سال ۱۹۹۷ به تشکیل یک پارلمان جواب مثبت دادند.
الیزابت دوم، ملکه بریتانیا در زمان گشایش پارلمان اسکاتلند طی سخنانی ضمن تاکید بر تاریخی بودن آن برای مردم اسکاتلند، اعلام کرد پارلمان اسکاتلند تمام قدرت لازم را برای استفاده آن در جهت منافع مردم در دست دارد.
شکست استقلال طلبان در همه پرسی روز پنجشنبه تسکین خاطری برای دیوید کامرون، نخست وزیر محافظه کار بریتانیا بود که کابوس جدایی اسکاتلند و ثبت نام وی در تاریخ بعنوان نخست وزیری که قسمتی از بریتانیا را از دست داد خواب او را آشفته کرده بود.
نخست وزیر بریتانیا در سخنانی از اعطای بیشتر قدرت و اختیارات به پارلمان اسکاتلند خبر داد. استقلال و اختیار بیشتر در سیستم مالیاتی، بهداشتی رفاهی و هزینه های دولتی اسکاتلند از دیگر مواردی است که دولت دیوید کامرن درباره آنها به مردم اسکاتلند وعده داده بود.
مذاکراتی بین احزاب مختلف و دولت برتیانیا در ماه نوامبر سال جاری میلادی برای بررسی چگونگی افزایش اختیارات اسکاتلند برگزار خواهد شد. به نظر می رسد در مذاکرات پیش رو بحث بر سر دادن اختیارات بیشتر به اسکاتلند در بخش مالیتها یکی از محورهای اصلی گفتگو ها تشکیل دهد.
از سال ۱۹۹۹ میلادی پارلمان اسکاتلند درباره بخشهای آموزش، بهداشت، حمل و نقل، کشاورزی، محیط زیست و گردشگری تصمیم گیری می کند اما تعیین سیاست خارجی، سیاستهای دفاعی و نظامی، اشتغال و قوانین مربوط به تامین اجتماعی، امور تجاری بازرگانی و بخش انرژی در صلاحیت وستمینستر است.
علیرغم اینکه مردم اسکاتلند به کسب استقلال این کشور رای منفی دادند اما این همه پرسی وجود شکاف بین این مردم را نمایان کرده است. در شهر های بزرگ اسکاتلند از جمله گلاسکو و ادینبورگ بیشتر مردم طرفدار استقلال اسکاتلند بوده اند.
بررسی پیامدهای برگزاری رفراندوم درباره استقلال اسکاتلند
برای بررسی پیامدهای همه پرسی اسکاتلند مارگاریتا اسفورزا، گزارشگر یورونیوز در بروکسل با وویان پرتوسو، مدیر دفتر بروکسل “انستیتوی فرانسه در امور روابط بین الملل” گفتگو کرده است:
یورونیوز: دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا، وعده هایی داده و گفته خواسته های استقلال طلبان را شنیده است. باید منتظر چه اقدام محسوسی بود؟
وویان پرتوسو: باید منتظر دو اتفاق اساسی بود. واگذاری قدرت و نیز اختیار بیشتر به اسکاتلند.
یورونیوز: نه تنها برای اسکاتلندی ها؟
وویان پرتوسو: در واقع این تنها شامل حال اسکاتلند نمی شود. آنها قدرت بیشتری در زمینه آموزش و امور مالیاتی بدست می آورند. از سوی دیگر دیوید کامرون باید به مسائل انگلستان هم برسد. تناقضی که وجود دارد این است که در بریتانیا مردم ولز، اسکاتلند و ایرلند شمالی پارلمان خود را دارند. بنابراین مردم انگلستان نسبت به آنها نمایندگان کمتری دارند. احتمال کمی هم وجود دارد که مردم انگلستان صاحب پارلمان شوند. با این وجود دیوید کامرون راهی خواهد یافت که مردم انگلستان برای رسیدن به اولویت هایشان بتوانند رای دهند.
یورونیوز: این همه پرسی نشان دهنده این موضوع نبود که اتحادیه اروپا برای جدایی یکی از اعضایش آمادگی ندارد؟
وویان پرتوسو: درست است که اتحادیه اروپا برای وقوع این اتفاق آماده نبود. از بعضی جهات می توان این مسئله را با اجرای پیمان لیسبون و امکان خروج کشورها از اتحادیه اروپا مقایسه کرد. مسئله ای که پیش از این وجود نداشت. بر اساس معیارهایی، یک پیمان جدید وجود دارد که امکان عضویت یک منطقه جدا شده از یک کشور در اتحادیه اروپا را فراهم می کند. نباید فراموش کرد که کشورهای کمی خواهان تصویب قوانین روشنی هستند که راه را برای ورود یک منطقه جدا شده به اتحادیه اروپا هموار کند.
یورونیوز: جدا از نتیجه، آیا این همه پرسی می تواند الگویی برای جریان های ملی گرا شود؟
وویان پرتوسو: بله، دقیقا، این مسئله مورد توجه جریان های استقلال طلب قرار گرفته است. دو نوع استقلال طلب است. یک، کاتالانها و فلامان ها که به صورت قوی حضور دارند. دو، مناطق کوچکی در شرق اروپا که خواهان استقلال هستند. آنها در اقلیت هستند و نمی توانند راه اسکاتلند را طی کنند.
یورونیوز: با همه این مسائل مناطق کاتالان و فلاندر واقعیتهای موجود در اروپا هستند. جریان های استقلال طلب در تمام اروپا وجود دارند. از دیدگاه سیاسی چه درسی از این همه پرسی می توان گرفت؟
وویان پرتوسو: ... نخست اینکه، این مناطق به خوبی اداره می شوند و سیاست خود را دارند. قدرت واگذار شده به این مناطق بر کارایی آنها افزوده است. و در تعدادی از مناطق موضوع ملیت مهم است و این مناطق از اتحادیه اروپا کمک مالی دریافت می کنند. این مناطق می گویند چرا ما این کار را نکنیم. درس که کشورهای مختلف می توانند بگیرند این است که هویت های متفاوتی وجود دارد و با داشتن یک هویت واحد اروپایی فاصله داریم. هویت های منطقه ای قوی هستند. بنابرین در سطح اروپا و ملی چگونه باید این جریان ها جدایی طلبان استقلال طلب را مدیریت کرد. این جریان ها در سطح منطقه ای حضور دارند. جای این بحث در سطح اروپا خالی است.Ver video "چشم انداز اختیارات بیشتر برای اسکاتلند پس از تلاش نافرجام برای استقلال"
گفتگو با ژان تیرول، برنده نوبل اقتصاد
جایزه نوبل اقتصاد سال ۲۰۱۴ میلادی به ژان تیرول، پژوهشگر فرانسوی اهدا شد. اهدای این جایزه به او، مانند انفجار بمبی در میان دانشجویان مدرسه اقتصادی تولوز در جنوب غربی فرانسه بود که ژان تیرول ریاست آنرا برعهده دارد.
او نویسنده تئوری های مشارکتی است که تاثیر مهمی در رشته های گوناگون دارد. هیات داوران آکادمی نوبل از ژان تیرول بعنوان یکی از پرنفوذترین اقتصاددانان عصر حاضر یاد کرده است. آنتوان ژوییر از یورونیوز در شهر تولوز به دیدار وی رفته است:
یورونیوز: ژان تیرول، برای دریافت جایزه نوبل به شما تبریک می گویم. برای شما و برای فرانسه خبر فوق العاده ای است. با این سوال درباره کارهای شما شروع می کنم: هیات داوران جایزه نوبل این جایزه را بخاطر کارهایتان درباره قدرت بازار و تنظیم مقررات به شما اهدا کرده است. لطفا با یکی دو مثال برای ببیندگان یورونیوز بگویید که این مفاهیم به چه معناست.
ژان تیرول: «به معنای کارآمدتر کردن بازارهاست، بخاطر اینکه نمی توانیم مبادله آزاد در تمام بازارها داشته باشیم. بعضی بازارها رقابتی نیستند و مشکلاتی در انها وجود دارد بخاطر اینکه شرکت های اندکی آنجا حضور دارند. همیشه بخش هایی در اقتصاد هست که در آنجا شرکت ها و کسب و کارهای نسبتا اندکی حضور دارند. مثلا شبکه انتقال برق. نمی توانیم پانزده شبکه انتقال برق در فرانسه داشته باشیم، همیشه یک شبکه خواهد بود. همچنین چیزی وجود دارد که «قدرت بازار» نامیده می شود، یعنی شرکت ها و کسب و کارها می توانند قدرت شان را در بازار و تعرفه قیمت ها را برای مصرف کننده ها افزایش دهند. ایده ای که ما اینجا در تولوز داریم، انجام تحقیقات برای ایجاد دستورالعمل هایی برای حق رقابت (در حمایت از حق رقابت) است. چیزی که به ما اجازه می دهد بگوییم، باید بر شرکت ها نظارت کنیم، بعضی مواقع باید دخالت کرد اما بدون آسیب زدن به پویایی بخش های مختلف اقتصادی.»
یورونیوز: در حال حاضر کمیسیون اروپا در حال بررسی بودجه کشورهای عضو، خصوصا فرانسه است. این موضوع فرصتی است برای گفتگو درباره این موضوع بسیار خطرناک برای دولت هاست که شامل کنترل هزینه های عمومی و همزمان فراهم کردن منابع کافی برای اطمینان از توسعه اقتصادی و رشد یک دولت مانند فرانسه است.
ژان تیرول: «درباره بودجه دولت، تا حدی طبیعی است که با کسری در وضعیت رکود اقتصادی مواجه باشیم چرا که درآمد مالیاتی کمتری وجود دارد. مشکل بزرگ فرانسه کسری بودجه سه درصدی است، حتی زمانی که همه چیز خوب پیش می رفت. ما از ۱۹۷۴ یعنی از چهل سال پیش بودجه را تراز نکرده ایم و این بسیار مشکلزاست و به این معنی است که ما بنحوی با اعتبارات خارجی زندگی می کنیم. باید این روند را کنترل کنیم اما کنترل آن در حال حاضر آسان نیست. واضح است که باید تلاش کنیم اما نمی توان کار خیلی زیادی انجام دهیم.»
یورونیوز: یک نوع بودجه اروپایی، به نظر برای یکپارچه سازی اروپا ایده آل خواهد بود. به نظر شما این فکر اتوپیایی است؟
ژان تیرول: «ما فاقد یک فرصت تاریخی برای شکل دادن به بودجه اروپایی هستیم. درست است که ایالات متحده آمریکا شامل ایالات متحد از نظر بودجه هستند یعنی اگر زمانی یک ایالت به مشکل بربخورد، بطور خودکار بودجه دریافت می کند مثلا از طریق بیمه بیکاری و غیره. بنابراین نقل و انتقالات مالی بطور اتوماتیک برای آنها صورت می گیرد. اما در اروپا اینطوری نیست چرا که بودجه اروپا بسیار ناچیز است. یعنی عملا بودجه اروپا وجود ندارد بلکه یک درصد از تولید ناخالص داخلی کشورها بودجه اروپا را شکل داده که بسیار ناچیز است. بنابراین انتقال خودکار بودجه که به ثبات کشورها بیانجامد وجود ندارد. همچنین ما یک قانون واحد هم نداریم. مثلا در مورد بازار کار: ایالات متحده آمریکا اساسا دارای یک بازار کار با قوانین مشابهی در کالیفرنیا و نیویورک است. در صورتیکه ما چنین چیزی برای جنوب و شمال اروپا نداریم. ما باید یک بودجه اروپایی با قوانین نسبتا مشابه برای بازار کار، برای ورشکستگی و موارد مشابه داشته باشیم. ما این کار را نکردیم. البته کارهای زیادی کرده ایم که دشوار هم بوده اند. اما در حال حاضر، متاسفانه شاهد مشکلاتی در شمال اروپا هستیم. من علاقمندم که این اتفاق بیافتد و آنها بپذیرند که بیمه بیکاری، بودجه و همه اینها را با کشورهای جنوب اروپا به اشتراک بگذارند.»
یورونیوز: شما عضو شورای تحلیلگران اقتصادی هستید و بهمراه همکاران اقتصاددان خود، پیشنهادها و نظراتی را درباره موضوعات متفاوت اقتصادی برای نخست وزیری فرانسه فراهم می کنید. آیا نظرات شما شنیده شده و آیا مشاوره ها و پیشنهادهای شما در عمل بکار گرفته شده است؟
ژان تیرول: «بعضی وقت ها بکار گرفته شده اما روند امور بسیار کند است که البته کمی طبیعی است. می دانید که کینز گفته: «سیاستمداران اغلب به اقتصاددانانی گوش داده اند که مرده اند و حتی نامشان را نمی دانند». شاید کمی اغراق آمیز باشد اما واقعیت این است که بکار گرفته شدن ایده ها زمان زیادی می گیرد بویژه در عرصه سیاست که موضوعات حساسیت زیادی دارند. مثلا واضح است که اصلاحات در بازار کار نگرانی های زیادی ایجاد می کند که برای بسیاری طبیعی است. بنابراین چطور کارها باید پیش برود.... عملی کردن ایده ها خیلی دشوار است اما خوب واقعیت اینطوری است. این موضوع در حوزه سیاسی دشوار است بخاطر اینکه مسئله مقابله افکار عمومی وجود دارد. بدیهی است وقتی روی سازمانهای نظارتی، مقامات نظارتی، قوانین رقابت و مدیریت رقابت در بروکسل یا واشنگتن نفوذ داشته باشید، کارها سریعتر انجام می شود.»
یورونیوز: ژان تیرول، ما امروزه شاهدیم که اقتصاد بواسطه سیاست است که در رسانه ها مطرح می شود. آیا به نظر شما دولت ها در آینده تنها باید به اقتصاد و مسائل اقتصادی بپردازند؟
ژان تیرول: «اقتصاد، از جمله اقتصاد بازار به یک دولت قوی نیاز دارد. دولت مدرن، دولتی است که همزمان کمتر مداخله گر اما قوی است. یعنی دولتی با سایز بزرگ نیست اما قوی است و قادر به اجرایVer video "گفتگو با ژان تیرول، برنده نوبل اقتصاد"